Najnovije

Gradonačelnik Klokota o večerašnjem protestu: "Sada ne odgovaram na pitanja, tako mi se hoće"

Petak 22. septembar 2017, 20:45

Opština Vitina u sistemu Republike Srbije, u Vrbovcu - ne radi od srede. Zgradu opštine blokiraju građani, pristalice GI Aktivna Građanska inicijativa i kandidati za odbornike, zbog toga što predstavnici ove lokalne samouprave navodno "vrše svakodnevnu torturu, prete, ucenjuju i daju otkaze zaposlenima" koji ne podržavaju Srpsku listu, ili se nalaze na drugim izbornim listama. Do sada je troje njih dobilo otkaze za koje okupljeni tvrde da su dati po političkoj osnovi. Treća je noć protesta. Iako je noć uoči vikenda, upravo su večeras dobili, kako navode, informaciju da bi moglo da dođe "do nasilnog pokušaja ulaska" u ovu opštinsku zgradu. O tome su, tvrde, obavestili policiju.

Opširnije...

Vlada Kosova ukinula odluku o eksproprijaciji Brezovice

Petak 22. septembar 2017, 17:03

Kosovska vlada koju predvodi Ramuš Haradinaj ukinula je danas odluku o eksproprijaciji nepokretne imovine, a u javnom interesu, koja je bila predmet realizacije projekta turističkog centra na Brezovici, pošto je ovaj projekat propao, saopštila je ova vlada nakon što je održala četvrtu redovnu sednicu u Prištini. 

Opširnije...

CIK vraća u trku kandidate kojima su oduzeti sertifikati

Petak 22. septembar 2017, 15:45

Centralna izborna komisija vratila je u trku 87 kandidata za lokalne izbore, 22. oktobra, kojima su oduzeti sertifikati, uključujući i Zafira Berišu, kandidata za gradonačelnika Prizrena.

Opširnije...

Kosovski lokalni izbori: Raspoređuju se EU posmatrači

Petak 22. septembar 2017, 13:20

Dvadeset dugoročnih posmatrača Izborne posmatračke misije Evropske unije za predstojeće lokalne izbore biće danas raspoređeno širom Kosova. U 38 kosovskih opština, posmatrači će biti raspoređeni u timovima po dvoje. Njima i glavnom timu posmatračke misije neposredno pre izbornog dana, pridružiće se još 42 kratkoročna posmatrača i lokalno angažovani posmatrači iz različitih zemalja članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske.

Opširnije...

Zbog ubistva supruge i tašte podignuta optužnica protiv mladića iz Pasjana

Petak 22. septembar 2017, 12:30

Zbog dvostrukog ubistva, nedozvoljenog nošenja vatrenog oružja i neovlašćenog držanja narkotika, Više javno tužilaštvo u Vranju podiglo je optužnicu protiv Gorana Petrovića Mazge (25) iz Pasjana kod Gnjilana.

Opširnije...

Opština Leposavić: Raspisan konkurs za 93 radna mesta

Petak 22. septembar 2017, 11:10

Opština Leposavić raspisala je konkurs za 93 radna mesta u oblasti obrazovanja i nauke, zdravstva i socijalne zaštite, i administracije. Ova radna mesta predviđena su u okviru kosovskog sistema i nisu deo postojećeg sistema Republike Srbije. Konkurs za radna mesta u istim oblastima ova opština raspisala je i početkom juna, a petnaestak dana pre leposavićke, konkurs za veći broj radnih mesta u obrazovanju i zdravstvu raspisala je i opština Severna Mitrovica. 

Opširnije...

Kosovska Mitrovica: Završnica Kupa Kosova i Metohije u odbojci

Petak 22. septembar 2017, 09:20

Završnica Kupa Kosova i Metohije u odbojci, u ženskoj i muškoj konkurenciji odžava se u Kosovskoj Mitrovici. Polufinalni i finalni mečevi igraju se danas i sutra u sportskoj sali Osnovne škole "Branko Radičević".

Opširnije...

Kozarev iz Varšave: Više od 80 etnički motivisanih zločina u godini; Vučić iz Njujorka: Nijedno etnički motivisano ubistvo za četiri

Petak 22. septembar 2017, 08:00

Dva srpska zvaničnika su juče na dva važna događaja na dva kontinenta govorila o etnički motivisanim zločinima protiv Srba u južnoj srpskoj pokrajini, odnosno, Kosovu. Od prethodnog skupa „Ljudske dimenzije“  koju tradicionalno svake godine organizuje OEBS u Varšavi, bilo je više od 80 etnički motivisanih napada. Međutim, "korak napred" je to što u poslednje četiri godine na Kosovu nije bilo etnički motivisanih ubistava Srba. 'Srećnu' statistiku da Srbe nisu ubijali izneo je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za govornicom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija u Njujorku. Onu, 'nesrećnu' svedočio je zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev za govornicom "Ljudske dimenzije" u Evropi.

Opširnije...

Počela isplata naknada za nezaposlene

Petak 22. septembar 2017, 07:30

Danas počinje isplata privremene novčane naknade nezaposlenim licima za avgust mesec, dok je isplata redovne novčane naknade, za isti mesec, počela juče.

Opširnije...

Vučić u UN: Srbija spremna na teške kompromise oko Kosova

Četvrtak 21. septembar 2017, 21:29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u govoru pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku da su nacionalni prioriteti Srbije političko rešenje za Kosovo, ekonomski razvoj i integracija u Evropsku uniju. Kao osnovne preduslove za budućnost Vučić je označio mir i stabilnost, i naveo da će Srbija i dalje mnogo investirati u stabilizaciju, regionalnu stabilnost i kooperaciju. "Bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo zajedničke probleme", rekao je Vučić. Prema Vučiću, očuvanje mira i stabilnosti "zahteva svakodnevni trud, rad i reforme".

Opširnije...

Srpska: Skandalozno ponašanje novinara RTK2; RTK2: Još jedan vid pritiska, dozvolite da radimo svoj posao

Četvrtak 21. septembar 2017, 19:48

Pozivamo sve političke subjekte da prestanu sa pritiscima na Javni servis i dozvole nam da obavljamo svoj posao u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima, kao i važećim propisima koji regulišu ovu oblast. Događaj koji je ekipa RTK2 pratila juče u Vrbovcu bio je veoma značajan, jer je bilo informacija da su ljudi navodno iz političkih razloga dobili otkaze. Profesionalna dužnost nam je bila da na lice mesta pošaljemo našu TV ekipu. Ističemo da je TV prilog koji je emitovan u našim informativnim emisijama o protestu, potpuno neutralan i objektivan, uz poštovanje pravila obe strane. Naša TV ekipa nikada ranije, pa ni u ovom slučaju nije sugerisala svom sagovorniku šta da kaže, ovako je RTK večeras odgovorila na današnju neposrednu prozivku Srpske liste, sa snažnim kritikama na račun njihovog rada. 

Opširnije...

Haradinaj povukao zahtev za članstvo Kosova u Interpolu

Četvrtak 21. septembar 2017, 16:55

Nakon što je ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, izjavio da Kosovo "razmišlja da povuče zahtev" za članstvo u INTERPOL-u zbog nedostatka glasova - Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, to je danas i učinio. "Poverenje da Kosovo bude član INTERPOL-a već su dale mnoge zemlje, ali to nije dovoljno da bi Kosovu omogućilo da se pridruži ovoj svetskoj organizaciji," navodi Haradinaj, upravo je saopšteno iz njegovog kabineta.

Opširnije...

UNS opštini Severna Mitrovica: Da se ubuduće novinari ne izostavljaju sa pozivnih lista

Četvrtak 21. septembar 2017, 16:40

Udruženje novinara Srbije na Kosovu poziva čelnike opštine Severna Mitrovica da novinare koji su i do sada izveštavali o njihovom radu, a među njima su i kolege sa portala KoSSev, ubuduće ne izostavljaju sa pozivnih lista jer je dužnost lokalnih vlasti da obezbede javnost rada preko širokog spektra medija koji rade u njihovim sredinama. Ovaj poziv usledio je nakon jučerašnjeg selektivnog obaveštavanja javnosti za javnu opštinsku raspravu u ovom gradu o budžetu za 2018. godinu. "Rasprava o budžetu jeste tema od izuzetnog značaja za građane i opštinski čelnici i službenici zaduženi za rad sa medijima to sigurno znaju," istakli su u udruženju.

Opširnije...

Haradinaj formira novu komisiju za demarkaciju sa Crnom Gorom

Četvrtak 21. septembar 2017, 15:30

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, doneo je odluku o formiranju nove komisije za demarkaciju "granice" sa Crnom Gorom, javlja Indeksonline, a prenosi RTK2. Predsednik Komisije biće bivši poslanik Špejtim Bulići iz LDK, koji je, kako prenose mediji, poznat po velikom protivljenju trenutnoj verziji Sporazuma sa Crnom Gorom. 

Opširnije...

O'Konel: Vojska kroz Ustav ali je važno da se na terenu dopre do zajednice kosovskih Srba

Četvrtak 21. septembar 2017, 14:30

Uoči samog početka predizborne kampanje za kosovske lokalne izbore, ambasador Velike Britanije u Prištini, Rori O'Konel (Ruairi O'Connell), obišao je Severnu Mitrovicu. Razlog njegovog dolaska je, kako sam kaže, izveštaji koje međunarodni predstavnici u Prištini dobijaju o navodnim pretnjama i zastrašivanju na srpske kandidate za lokalne izbore i njihove pristalice. Iako kaže da "ne zna da li postoji nešto iza toga", istovremeno deli mišljenje iz izveštaja posmatračke misije Evropske unije sa poslednjih parlamentarnih izbora o izbornim pretnjama. Jasan je u tome da je posebna odgovornost na političkim kandidatima da se "distanciraju od takvih aktivnosti i da učine sve što mogu da ih spreče". Ipak, policija i tužilaštvo imaju posebno odgovornu ulogu da to istraže. "Čekam da vidim prvo tužilaštvo," dodaje, ali se i slaže da građani na obe strane nemaju poverenja u institucije. Iako su zabrinuti, kaže da međunarodna zajednica nije "betmen". Hrabre žene i muškarci voljni da ustanu protiv takvog stanja su ti koji jedini mogu da stanu na put zastrašivanjima i pritiscima, naglašava. U ekskluzivnom intervjuu za KoSSev govorio je o tome da ne treba "gubiti nadu" da će se Zajednica srpskih opština formirati, o kompleksnosti situacije, tome da se srpske državne institucije na Kosovu neće odjednom ugasiti, te da se radi o postepenom procesu. Osvrnuo se i na Vojsku Kosova za koju kaže da je ne vidi kao pretnju. Do nje se mora doći kroz poštovanje Ustava i zakona, u skladu sa NATO-om i u miru sa komšijama, a od svega je najvažnije da KBS dopru do zajednice kosovskih Srba, što već, dodaje, čine i da je to odvojen proces od formiranja vojske.

Opširnije...

Pacoli: Razmišljamo o povlačenju zahteva za članstvo u Interpolu

Četvrtak 21. septembar 2017, 14:20

Ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, rekao je da Kosovo može da povuče zahtev za članstvo u Interpolu jer je veoma daleko od obezbeđivanja dovoljnog broja glasova.

Opširnije...

18 godina od ubistva fotoreportera Momira Stokuće

Četvrtak 21. septembar 2017, 13:00

Danas se navršava 18 godina od ubistva fotoreportera i saradnika lista "Politika", Momira Stokuće. Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije podseća da je Stokuća ubijen u svojoj porodičnoj kući, u Prištini, koju nije želeo da napusti tri meseca po dolasku međunarodnih snaga. Porodica nikada nije dobila informaciju o istrazi i okrivljenima za ubistvo.

Opširnije...

Kosovo: Počela predizborna kampanja za lokalne izbore

Četvrtak 21. septembar 2017, 12:25

Na Kosovu je danas zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore. Trajaće 30 dana - do 21. oktobra. Na izborima 22. oktobra, kako je ranije saopšteno iz CIK-a, učestvovaće 91 politički subjekt, uključujući jednu koaliciju, 35 političkih partija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata za gradonačelnike ili odbornike za skupštine opštine. Za kandidate i odbornike glasaće se u 38 kosovskih opština. Izbore će nadgledati i posmatračka misija Evropske unije koja je nadgledala vanredne parlamentarne izbore, takođe. Šef UNMIK-a, Zahir Tanin, poziva na kampanju bez zastrašivanja u prinude. 

Opširnije...

Pismo srpskom prijatelju

Četvrtak 21. septembar 2017, 10:50

Normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije svakako treba da predvode lideri Prištine i Beograda. Ali oni sami ne mogu da završe posao ako ne postoji stvarna volja u kosovskom i srpskom društvu za završavanje posla. Dok stvaranje ovog, pozitivnog, stanja u obadva društva nije dužnost samo lidera i političara.

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 11 562 »