Najnovije

Tači kod Ćosića u Pressingu u Prištini: Koliko je Kosovo stvarno samostalno i nezavisno?

Nedelja 18. februar 2018, 20:30

Posle deset godina Kosovo nije član UNESCO-a, niti INTERPOL-a, nije član UN, kako Vi na to gledate? Koliko je Kosovo stvarno nezavisno, pošto i danas postoje međunarodne organizacije ovde koje imaju ozbiljnog posla? Sinoć kada smo dolazili ovde, u centru Prištine videli smo veliku albansku zastavu na jarbolu, nismo videli kosovsku. O koliko realnoj nezavisnosti i samostalnosti možemo da govorimo 10 godina nakon što je parlament Kosova proglasio nezavisnost? Imam utisak da ste jako nezadovoljni statusom koji Kosovo ima u novoj strategiji za Zapadni Balkan EK, nedavno predstavljenoj u Strazburu. Da li vi očekujete da Srbija prizna Kosovo? Od Srbije to niko ne traži u svetu. Da li mislite da i Kosovo treba da učini neke ustupke u pregovorima sa Beogradom? Osnovna stvar koja je bila na Prištini a nije realizovana je ZSO, koja je veoma važna za bezbednost Srba, jer se oni nebezbedno osećaju, to je za Srbe na Kosovu ne samo organizaciono, već i bezbednosno pitanje. Pitanje nekažnjavanja ratnih zločina je jedno od takođe važnih pitanja za Srbe. Hoće li sud za ratne zločine početi nesmetano da funkcioniše? Rekli ste da osnivanje suda smatrate nepravednim, ali da li je pravedno da počinioci zločina ostanu nekažnjeni? Koliko vidim i pratim kosovsko pravosuđe, niti je imalo nameru, niti ima nameru da procesuira te zločine. Sud je izmešten u Hag, za mene je to znak da vam međunarodna zajednica ne veruje i za mnoge druge, zar nije razlog osnivanja tog suda da se procesuiraju zločini koji nisu procesuirani a ne, kako ste rekli, nepravedna cena koju je Kosovo  moralo da plati?

Opširnije...

Komentar dana - Nenad Radosavljević

Nedelja 18. februar 2018, 19:00

Ovaj će kada ode u penziju, garant da piše pesme. Odskora je shvatio da mu to leži pa nas svakog dana iznenadi sa nekom poetskom figurom kao “kompromis a ne prepuštanje” i “politička arena” danas. A ja se nešto razmišljam, ma neka peva samo neka ode.

Opširnije...

U Prištini se drugi dan obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti

Nedelja 18. februar 2018, 16:00

Nizom svečanosti danas je u Prištini nastavljeno obeležavanje desetogodišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Počelo je sađenjem 115 stabala "u znak zahvalnosti" državama koje su priznalo Kosovo, u Memorijalnom kompleksu "Adem Jašhari" u selu Prekaze. Održana je svečana sednica Skupštine Kosova, potom su Prištinom defilovali pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i Policije Kosova.

Opširnije...

Vučić: Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne dogovor sa Srbijom

Nedelja 18. februar 2018, 14:00

Mi, Srbi, moramo dobro da razumemo da je svaki kompromis sa Albancima - kompromis, a ne prepuštanje, kako bi neki drugi to da kažu - od životnog i najvećeg interesa za Republiku Srbiju i za srpski narod na Kosovu i Metohiji. Mi moramo da brinemo o ljudima na Kosovu i Metohiji. Moramo da brinemo i o našoj zemlji naravno, ali moramo da gledamo i u budućnost i da vidimo šta je to što moramo da napravimo, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Opširnije...

Gujon: Srbi na KiM-u se nadaju, ali ne kažu više - biće uskoro, kažu – biće valjda

Nedelja 18. februar 2018, 11:30

Kosovskometohijske Srbe zadesile su mnoge nedaće, a jedan čovek, poreklom iz Francuske, posećuje ih već 14 godina i dostavlja humanitarnu pomoć. Trudi se da istinu o njima prikaže svetu. "Nadaju se boljem, ali ne kažu više - biće uskoro, kažu - biće, valjda," ističe humanitarac Arno Gujon za B92.net. 

Opširnije...

Tači: Nema autonomije za Srbe, nema podele Kosova niti razmene teritorije

Nedelja 18. februar 2018, 10:00

Predsednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je da je u poslednjih 10 godina iza nas zemlja imala uspone i podove, ali je, pre svega, stekla neophodnu odlučnost da se integriše u evroatlantske organizacije.

Opširnije...

DSS predao Predsedniku Srbije "Apel za odbranu Kosova i Metohije"

Nedelja 18. februar 2018, 09:00

Članovi Demokratske stranke Srbije i predsednik te stranke Miloš Jovanović predali su Predsedniku Srbije "Apel za odbranu Kosova i Metohije". Ovaj apel, kako navode iz DSS-a, potpisalo je 300 potpisnika, uglednih ličnosti, koji su "pozvali vlast da ne potpisuje pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom".

Opširnije...

Decenija (ne)normalizacije: Ima li budućnosti za Srbe na KiM (VIDEO)

Nedelja 18. februar 2018, 08:00

U dokumentarnoj reportaži "Decenija (ne)normalizacije" za N1 govori sedmoro Srba sa Kosova i Metohije. Meštani su Leposavića na Severu Kosova, sela Tučep u Metohiji i Stanišor kod Gnjilana, te Prizrena i Gračanice kod Prištine. Sagovornici opisuju kako i od čega žive. Svi sagovornici N1 zajedno imaju sedamnaestoro dece. Ni za jedno ne vide budućnost na Kosovu i Metohiji. Iz razgovora sa kosovskim Srbima stiče se utisak da deset godina od proglašene nezavisnosti Kosova, Srbi mogu da se kreću po albanskim sredinama, ipak oprezno. Utisak je da suživot Albanaca i Srba gradi interes – usluge i roba. Utisak je da bez znanja albanskog jezika za Srbe na Kosmetu nema budućnosti. Utisak je da je Kosovo sve manje Srbija. Utisci nisu činjenice, ali činjenica jeste da je teško precizno odgovoriti – u kojoj državi žive Srbi sa Kosova?

Opširnije...

Predsednik Srbije sutra sa najuspešnijim studentima sa KiM-a

Subota 17. februar 2018, 20:10

Predsednik Rеpublikе Srbijе, Alеksandar Vučić, primićе sutra najuspеšnijе studеntе Prištinskog univеrzitеta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz srpskog predsedništva. 

Opširnije...

Komentar dana - Nenad Radosavljević

Subota 17. februar 2018, 19:06

"Mi ćemo završiti sa političkim igrama i nećemo se više igrati sa našim građanima, otvorićemo perspektivu u Evropskoj uniji i ostvarićemo liberalizaciju viza" - izjavio je Veselji. Verujte mi, lažu vas. I nas su ovi naši. Pola nas je liberalizovano, a pola se nada da ćete vi da ostvarite liberalizaciju, pa ćemo da budemo vi, da bi je dobili.

Opširnije...

Suroi odbio da ga Tači odlikuje: Zarobio je, izolovao i osiromašio Kosovo

Subota 17. februar 2018, 18:00

Publicista i član kosovskih delegacija u pregovorima u Rambujeu i Beču, Veton Suroi, odbio je da ga odlikuje kosovski predsednik, Hašim Tači. Suroi je predložen u dva navrata za predsednički orden, upravo zbog učešća u pregovaračkim procesima, a koje Tači dodeljuje povodom desetogodišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Suroi je odlikovanja odbio, jer, kako je objasnio, upravo Tačija smatra odgovornim za "zarobljavanje", "izolovanje", "potkradanje" i osiromašenje Kosova. 

Opširnije...

Saobraćajna nezgoda na putu Kosovska Mitrovica-Sočanica

Subota 17. februar 2018, 16:15

Na putu Kosovska Mitrovica-Sočanica danas rano popodne dogodila se saobraćajna nezgoda. Automobil sa registarskim oznakama Gornjeg Milanovca sleteo je sa puta iz svoje trake i prevrnuo se na krov.

Opširnije...

Severna Mitrovica izlepljena plakatima: "10 godina okupacije Kosova i Metohije"

Subota 17. februar 2018, 13:50

Severna Mitrovica danas je osvanula izlepljena belim i crnim plakatima sa porukom "10 godina okupacije Kosova i Metohije". Poruka je ispisana na srpskom, engleskom i albanskom jeziku, a bez potpisa autora. Plakati su koncentrisani u centralnom delu grada - od novoizgrađenog kružnog toka, niz pešačku zonu, koja je deo projekta revitalizacije glavnog mosta, u skladu sa dogovorom iz Brisela koje sprovode opštinske vlasti Severne Mitrovice. Plakat je, osim na kafićima i prodavnicama, zalepljen i na prostorijama Srpske napredne stranke. 

Opširnije...

Vlada Kosova usvojila izjavu Tači-Vujanović

Subota 17. februar 2018, 13:43

Kosovska vlada usvojila je zajedničku izjavu kosovskog i crnogorskog predsednika, Hašima Tačija i Filipa Vujanovića, odnosno Aneks sporazuma o demarkaciji Kosova i Crne Gore, saopšteno je iz ove vlade. Sutrašnja sednica kosovske skupštine, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o demarkaciji, a koja je prethodno i zvanično najavljena - mogla bi, prema najnovijim informacijama, da ipak bude pomerena. 

Opširnije...

Kosovo 10 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti: Između zadovoljnih političara, razočaranog naroda i mračne perspektive

Subota 17. februar 2018, 11:30

"Dijalog sa Srbijom traje šest godina i ne vidi mu se kraj, građani još čekaju viznu liberalizaciju, a EU nije jasna u svojoj Strategiji o proširenju" - Kosovo tako dočekuje desetu godišnjicu od jednostranog proglašenja nezavisnosti. Deset godina nakon ovog proglašenja, što je "projekat koji je podržan od većine demokratskih zemalja", Kosovo je priznalo 115 zemalja sveta, piše Dojče vele u tekstu pod naslovom "Kosovo - mračne perspektive?"

Opširnije...

Dačić: Od mene za Dan nezavisnosti Kosova - Burundi povukao priznanje

Subota 17. februar 2018, 10:24

"Od mene, za Dan nezavisnosti Kosova, čestitka iz Burundija" - ovako je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio jutros javnosti, na vanrednoj konferenciji za medije - da je Burundi povukao priznanje Kosova. Iz zvanične posete ovoj zemlji doneo je, dodaje, i notu o povlačenju priznanja. "To pokazuje koliko je krhka nezavisnost Kosova, koliko je lažna lista koju prikazuju građanima. Oni su rekli da je to 116 zemalja, pozivam ih da pokažu papire. Tu se nalaze zemlje koje nisu priznale Kosovo, zemlje koje nisu članice Ujedinjenih nacija, kao i one koje su povukle priznanje Kosova kao nezavisne države" - poručuje Dačić, javlja N1, koji je i pratio konferenciju za medije. 

Opširnije...

Sava Janjić: Podela bi imala užasne posledice za sve, Srbi bi nestali sa Kosova, do rešenja u dijalogu

Subota 17. februar 2018, 08:15

Podela Kosova pokrenula bi domino efekat širom Balkana sa užasnim posledicama za sve. Srbi bi nestali sa Kosova, koje bi tako postalo model stvaranja etnički čistih država. Balkan bi ponovo postao bure baruta. Pomirenje je preduslov za svako dugoročno rešenje, a ne obrnuto - serijom Tvitova i poruka na Fejsbuku oglasio se iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić. Nakon više tekstova u prištinskoj štampi da navodno Beograd, Priština i Tirana pregovaraju o razmeni teritorija, odnosno podeli Kosova, poruka nemačke, austrijske i američke ambasade protiv ovakih ideja, a potom i kosovskog predsednika, Hašima Tačija, reakcija Save Janjića je prva u srpskoj javnosti na ovu temu.  

Opširnije...

"Rasprava o kravama zaboravljena, Tači odlikovao Ramu"

Petak 16. februar 2018, 20:43

Rama je došao u Prištinu, iako nije oklevao da kosovske lidere nazove "kravama" zbog svojih nedavnih pokušaja.

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 11 645 »