Na direktnoj liniji

Nema stabilnosti bez demokratije

Utorak 18. april 2017, 10:40

Godinama su svi građani bili taoci generala Ratka Mladića ili Radovana Karadžića zato što su određene „patriotske strukture“ rešile da „srpske heroje“ ne isporuče Tribunalu u Hagu. Čini se da je Kosovo suočeno sa sličnim rizicima. Neke „strukture“ ne žele nastavak dijaloga dok „heroj“ Haradinaj ne bude u Prištini slobodan od srpske i Interpolove poternice za ratne zločine. Kratkovido. Takav ustupak bi po skupoj ceni mogli da plate svi građani Kosova. Imam utisak da ističe vreme u kome je EU bila toliko opčinjena kosovskim dijalogom da nije obraćala pažnju na sva dešavanja na planu vladavine prava i demokratskih sloboda. To znači da će se asortiman zahteva pred Aleksandom Vučićem i Hašimom Tačijem proširiti. Oni će sa autoritetom predsednika faktički upravljati briselskim pregovorima, ali moraće da koriguju svoje ponašanje kod kuće. To je najvažniji deo poruke koju je Zigmar Gabrijel preneo Beogradu i Prištini. Sve ostalo je diplomatska konfekcija.

Opširnije...

Uniforme i hleb na kriške

Nedelja 09. april 2017, 08:00

U Beogradu su prosto očarani nabavkama 30 starih tenkova i šest ruskih lovaca MIG-29. Zato isto pitanje koje postavljam Prištini važi i za srpske vlasti: zar zaista misle da je to dovoljna sila koja garantuje odbranu? Zar isti ti MIG-29 nisu bili laka meta sofisticiranog ratnog vazduhoplovstva NATO tokom napada na SR Jugoslaviju 1999? Zar Srbija nema preča posla nego da na reparaciju MIG-ova potroši 200 miliona eura?

Opširnije...

Kuda vodi Briselski dijalog?

Petak 31. mart 2017, 11:05

Tači nije bio motivisan samo potrebom jačanja svog poljuljanog predsedničkog autoriteta, kao ni zauzimanjem jake pozicije u prestrojavanju političkih snaga na Kosovu u vreme kada proglašavanje vanrednih izbora čini neizbežnim. Pitanje vojske nametnulo se i zbog jačanja strateških i bezbednosnih napetosti u regionu i na kontinentu.

Opširnije...

Na putu od A do B Tači izgubio vojsku

Subota 18. mart 2017, 10:47

Ispostavilo se da je inicijativa pucanj u prazno. Uzalud je Tači upozoravao da Balkanu preti opasnost od “ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji”, i da je Kosovu u takvim okolnostima neophodna regularna armija. Uzalud su ministri odbrana Albanije i Hrvatske pisali generalnom sekretaru NATO pominjući “pretnje” iz Srbije.

Opširnije...

Dijalog nema alternativu

Subota 11. mart 2017, 10:30

Nacionalizmi i samoživi interesi političkih i ekonomskih elita, uzajamno se podržavaju stvarajući alibi-probleme koje navodno žele da reše, ali ih zapravo cementiraju. Uzmimo, na primer, pitanje zaštite srpske manjine na Kosovu. Briselskim sporazumom iz 2013. godine, koji je principijelno trasirao glavne stubove normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, kao kompromisno rešenje predviđeno je stvaranje Zajednice srpskih opština, kao tela koje će zastupati i braniti kolektivne interese srpske manjine. To je podrazumevalo raspuštanje paralelnih srpskih struktura na Severu Kosova, kako bi se srpska manjina u celini integrisala u kosovski sistem, a onda u tom sistemu imala pravo da stvori jedno telo zajedničke reprezentacije interesa te manjine, upravo Zajednicu opština. Umesto da se takva zajednica konkretizuje principijelno, Priština i Beograd su počeli da se glože oko statusa Zajednice, hoće li ona imati egzekutivnu vlast, ili će biti samo koordinaciono telo bez izvršnih funkcija. Pre nego što je formula uopšte isprobana, ona je postala instrument za deobe na višem nivou. To se očiglednije videlo ne primeru mosta koji spaja/deli K. Mitrovicu, na koji je najpre bila nasuta barikada, zatim je pretvoren u “park mira”, onda je na njemu podignut zid, sve to da bi se sprečio normalan saobraćaj i simbolički obeležila granica koji deli grad i dva naroda.

Opširnije...

Zašto prošlost ne može da postane istorija

Sreda 01. mart 2017, 09:02

Gde smo danas? Balkanski ratovi su neke probleme rešili, neke nove stvorili, ali nisu uspeli da pobede nacionalizme koji su bili najjača centrifugalna sila raspada bivše SFRJ. Čini se da su nacionalizmi kao tajni agenti: neko vreme su uspavani a onda dođe vreme za buđenje. Narastajuće opšte nezadovoljstvo je simptom Balkana.

Opširnije...

Novi svetski nered?

Četvrtak 23. februar 2017, 07:30

Svakako, zastoj u dijalogu Kosova i Srbije ne bi bio tako ozbiljan problem da nije natkriljen krizom samog cilja i očekivanja od dijaloga. O kakvoj to mi normalizaciji odnosa razgovaramo, ako se ozbiljno klimaju stepenice koje treba da nas, kroz dijalog, dovedu do cilja, da budemo deo razvijene i napredne Evrope, deo njenih struktura i standarda života? Ali, razum mi nalaže da budem oprezan i ne podlegnem sugestivnim, katastrofičnim analogijama. Pitanje je, naime, da li je Evropa zaista toliko slaba i klimava da se posle britanskog referenduma i jačanja desnice i populizma u nekim evropskim zemljama, uruši kao što se to desilo Jugoslaviji?

Opširnije...
«1 »