Vox pop

O ROSU, Srpskoj, ZSO: Dogovor, farsa, smanji sirotinju da ne ide na kazan...

Četvrtak 03. maj 2018, 11:37

"Farsa na delu"; "Deo predstave"; "Sve je farsa SNS"; "To su trebali da urade kada je ubijen Oliver Ivanović"; "Nije trebalo ni da ulaze"; "Nisu ni izašli" - navode pojedini građani u svojim odgovorima na pitanje "Da li podržavate odluku Srpske liste da izađe iz Vlade Kosova?" Od 465 ispitanika njih 26 odsto odlučilo se za sopstveni komentar. Odluku je podržalo 53%, protiv - 21%. U najnovijoj anketi Kosovo Sever portala pitali smo građane šta misle o nedavnoj seriji događaja kojima su dodatno posle atentata na Olivera Ivanovića podignute nove tenzije - upad ROSU jedinica u Mitrovički dvor, hapšenje visokog srpskog zvaničnika Marka Đurića i pred kolegama i pred najvišim predstavnicima kosovske vlade i opštinskih rukovodstava, a srpske nacionalnosti i to uz upotrebu sile. Na ulici smo sa građanima razgovarali o tome da li će ZSO da bude formirana nakon najnovijeg roka od tri i po meseca.

Opširnije...

Zaslužio je Oliver više od jedne ulice

Utorak 17. april 2018, 12:12

Sedam stotina i četrdeset i devet ispitanika, odnosno 92%, podržalo je inicijativu SDP-a da ulica Sutjeska dobije ime po Oliveru Ivanoviću

Opširnije...

Plaćanje telefonskih računa: "Čeka se da se onesvesti narod"

Utorak 08. avgust 2017, 08:00

Više od 54 odsto sada već bivših korisnika srpskog MTS na Severu Kosova nije registrovalo svoj broj u kosovskoj mreži firme MTS D.O.O., od kada su u maju na ovoj teritoriji prestali da rade srpski operatori - MTS i Telenor, dok približno polovina korisnika takođe nije izmirila svoja dugovanja koja od tada stižu u evro sumi. Skoro 94% korisnika nezadovoljno je uslugama ćerke firme MTS D.O.O. a sve češći su komentari da žele, odnosno da će prethodne srpske telefonske kompanije čiji su korisnici donedavno bili, tužiti zbog jednostrane promene ugovora. Ovo je srž najnovije elektronske ankete KoSSeva "Šta mislite o čekanju u redovima za plaćanje telefonskih računa?" u kojoj je odgovorilo 459 korisnika ovih mreža sa Severa Kosova. Pitali smo i građane na ulicama Kosovske Mitrovice i dobili identične negativne reakcije i svedočenja o njihovom nezadovoljstvu. Da govore o ovoj temi - bili su raspoloženi za razgovor ovog puta, suprotno od ranijih

Opširnije...

Građani o slobodi medija: Autocenzura sve prisutnija, mediji kontrolisani, stvarnost nije kako izveštavaju

Sreda 03. maj 2017, 11:00

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija. Udruženje novinara Srbije oglasilo se proglasom, pozivajući kolege da u 11.55, na pet minuta "gromoglasnom tišinom" - prekidanjem emitovanja vesti i informacija - ukažu na, kako ističu, "ugroženu slobodu medija", jer "novinari nisu nikada bili u težem ekonomskom položaju i pod većim pritiscima". Njihove kosovske kolege u podne protestuju pred zgradom Vlade Kosova u Prištini, pod sloganom - "Govori, ne ćuti". Na Severu KiM-a, novinari i urednici lokalnih medija diskutuju o upravo lokalnim medijima i društvu. A šta građani Kosovske Mitrovice na ovaj svetski dan misle o slobodi medija, ima li je i kakva je ona na Kosovu? Neki od njih, uobičajeno, nisu bili raspoloženi za razgovor. Oni koji su, ipak, u našoj tonskoj anketi na mitrovičkim ulicama, odgovarali na pitanja - smatraju da slobode medija nema, ili da je ograničena, te da je to slučaj i na KiM-u. Medijima, po sopstvenom priznanju, uglavnom ne veruju.

Opširnije...

Šta građani misle o Srpskoj: Primaju plate za nerad, miševi kolo vode a ne mačke...

Utorak 11. april 2017, 08:30

Svega 17 je pozitivnih ocena od 283 upadljivo negativna komentara na kvalifikaciju dosadašnjeg rada Srpske, uključujući i to da se među ovim opisnim ocenama našlo i više uzastopnih identičnih odgovora ("odlično") - u najnovijoj elektronskoj anketi na našem portalu "Srpska se vratila u kosovske institucije: Šta vi mislite?" Četrdeset i tri odsto ispitanika ne podržava povratak Srpske u kosovske institucije, uz 11 odsto onih koji su takođe negativno opredeljeni, ali su svoje negativne ocene izneli kao opisne, dok 16% nema stav. Povratak u kosovske institucije ove liste podržava 22% ispitanika. Anketu smo uradili i na ulicama Kosovske Mitrovice. U tonskim odgovorima, većina naših sugrađana podržava povratak liste Srpska u kosovske institucije, premda ne znajući da objasne i zašto i takođe uz negativne komentare, ali i kao do sada, nevoljno odgovarajući. Ovo je ujedno bila anketa sa najupadljivije niskim procentom - pozitivnih komentara.

Opširnije...

Građani na biralištima: "Što su započeli treba da završe", "bolji dani", "znamo svi kako i šta je"

Nedelja 02. april 2017, 14:08

"Bolje dane", "boljitak", "nešto bolje", "dobro i ništa drugo"- je ono što građani Kosovske Mitrovice očekuju da će izbori za predsednika Srbije, koji su u toku, doneti Srbima na Kosovu i Metohiji. Sa Mitrovčanima smo danas razgovarali ispred Tehničke škole, odnosno, "centra za sakupljanje glasova", nakon što su, kako sami kažu, obavili svoju građansku dužnost. 

Opširnije...

Građani o rušenju zida: Nisu nas pitali kad su ga gradili, ne pitaju nas ni kad ga ruše

Nedelja 05. februar 2017, 17:00

Danas je u Kosovskoj Mitrovici srušen skoro dva metra visok betonski zid koji je iznad Ibarskog mosta presecao glavnu ulicu Kralja Petra I, podignut početkom decembra, uz objašnjenje da se radi o potpori za nivelaciju upravo ove ulice pre nego da ona bude pretvorena u pešačku zonu. Rušenju zida prethodilo je potpisivanje sporazuma, kasno u noć prekjuče u Prištini, između kosovskog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, gradonačelnika Severne Mitrovice i zamenika kosovskog premijera.

Opširnije...

Građani o integraciji sudstva: Znamo da se integrišemo ali bez bolje pravne zaštite

Ponedeljak 26. decembar 2016, 11:45

Početak funkcionisanja kosovskih sudova na Severu neće olakšati život građanima. Integracijom srpskih sudija i tužilaca Srbi na KiM-u neće dobiti bolju pravnu zaštitu u kosovskom sistemu - ovo su stavovi građana, mahom sa Severa Kosova, u najnovijoj anketi našeg portala o tome šta građani misle pred najavljenu integraciju srpskih sudija i tužilaca u kosovskom sistemu. Najveći procenat ispitanika - njih 87% zna da će svoja prava od sada ostvarivati u okviru kosovskog sistema. U desetoj, poslednjoj po redu anketi u ovoj godini, učestvovalo je 212 ispitanika, od čega ovoga puta ubedljiva većina muškaraca, 66%. A na ulicama Kosovske Mitrovice u našoj tonskoj anketi građani su ovog puta najmanje bili raspoloženi da govore.

Opširnije...

Građani o preregistraciji na "KS" i "RKS": Ko pita žabu kad se bara suši

Utorak 04. oktobar 2016, 09:30

Ukoliko bude došlo do preregistracije automobila sa srpskih tablica gradova na KiM-u na "KS" i "RKS", odnosno kada bude došlo do preregistracije - to neće bitno uticati na slobodu kretanja i bezbednost građana, najveći je procenat (44%) od devet ponuđenih odgovora na samo dva pitanja koja smo prošle i pretprošle nedelje postavili našim čitaocima, a na koje je odgovorilo njih 435.

Opširnije...

Srbi sa Severa neće na kosovski popis i ne veruju da će ga biti

Ponedeljak 18. jul 2016, 13:40

Stanovnici sa Severu Kosova neće učestvovati na popisu stanovništva ukoliko ga kosovske institucije budu organizovale. Oni ne veruju da će se ovaj popis održati do kraja ove godine i smatraju da ne treba da se održi, srž he stavova u najnovijoj elektronskoj anketi KoSSeva. Rezultati tonske ankete sa ulica Kosovske Mitrovice, pokazali su, međutim, s druge strane, suprotne rezultate. Ovi građani Kosovske Mitrovice, uglavnom, nisu bili voljni da se izjasne o popisu na Severu Kosova i Metohije koji su najavile kosovske institucije, odgovarajući najčešće sa "Ništa ne mislim", "ne znam ja Bogami, pitajte drugog", kako su se ponašali i u ranijim tonskim anketama .

Opširnije...

ZSO: "Nikada" ili do aprila 2017, sa novim upravljačkim timom?

Sreda 15. jun 2016, 15:30

Zajednica srpskih opština biće nevladina organizacija, a druga mogućnost je da neće uopšte biti formirana. Formiranje ZSO biće uslovljeno, a među uslovima su ukidanje preostalih institucija Republike Srbije, dobijanje međunarodnog broja za Kosovo, formiranje vojske Kosova i uspostavljanje kosovskog nezavisnog energetskog sistema. Ovo su stavovi građana u našoj najnovijoj anketi o tome šta misle o ZSO. I u ovoj anketi većina ispitanika dolazi sa severnog Kosova, njih 63%, ali je za razliku od ostalih anketa, ovog puta starosna dob ispitanika ujednačenija. Sa izuzetkom onih preko 56 godina, ostale generacije su zastupljene u sličnim procentima. Slično raspoloženje po pitanju ove online anketa vladalo je među našima sugrađanima na ulicama Kosovske Mitrovice. Mitrovčani su bili nevoljni za bilo kakav odgovor, ili komentar na pitanje kada će biti formirana ZSO. Tako su odgovoroi mahom bili – "Ne znam", "Nemam pojma", "Ne interesuje me", a bilo je i odgovora poput "Nikad, ma neće da bude".

Opširnije...

Građani o odnosu buduće vlade prema briselskim sporazumima: Poništite ih. ZSO neće biti formirana

Petak 06. maj 2016, 12:05

Zajednica srpskih opština neće biti formirana tokom trajanja mandata vlade Srbije za koju se očekuje da će uskoro biti formirana. Dinamika sprovođenja briselskih sporazuma ne zavisi od građana, već pre svega od međunarodne zajednice, Prištine, a potom i od zvaničnog Beograda. Sam briselski sporazum bi trebalo da bude poništen.

Opširnije...

Građani o Briselskom sporazumu: Od "izdaje" do "kompromisa"

Ponedeljak 18. april 2016, 08:00

Briselski sporazumi i briselski proces kod građana Severnog Kosova pobuđuju negativna osećanja i stavove. Ipak, značajan procenat je i onih koji imaju i drugačije mišljenje - rezultati su naše prošlonedeljne online ankete. U susret trogodišnjici postizanja Prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa, poznatijeg kao Briselski sporazum, čitaoci KoSSeva su mogli da odgovaraju na pitanje šta misle o Briselskom sporazumu. Ista pitanja postavili smo i građanima Kosovske Mitrovice u našoj tonskoj anketi sa ulica grada. Nasuprot skoro 700 čitaoca, uglavnom intelektualaca, koji su dobrovoljno uzeli učešće u elektronskoj anketi, naši sugrađani na ulicama nisu bili raspoloženi da odgovaraju. Oni koji su to ipak učinili, iskazali su, kao i u online anketi - podeljeno mišljenje. Briselski sporazum je jednima otežao, a drugima olakšao život. Rezultate online ankete možete pogledati ovde.

Opširnije...

Građani Kosovske Mitrovice poručili Oliveru Ivanoviću da izdrži

Petak 29. januar 2016, 14:21

Istina je jedna i ona će pobediti – Oliver Ivanović nije kriv. Tražimo odmah i bezuslovno slobodu za Olivera, a od svih političkih predstavnika Srba, i ovde i u Beogradu - da svaki razgovor sa predstavnicima međunarodne zajednice započnu pitanjem šta je sa Oliverom i njegovim ljudskim pravima. Osudivši njega, sudi se svima nama. Svi smo mi Oliver, i on je jedan od nas. Srbija će pomoći da bude pravde i za Ivanovića, i za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Opširnije...

GODINA ZA NAMA: Lični uspesi, politička previranja u Prištini, napadi na Srbe, migranti i svetska trka u naoružanju (VOX POP)

Četvrtak 31. decembar 2015, 11:38

Uspesi na fakultetu i u poslu. Politička previranja u Prištini, briselski sporazumi i napadi na srpsku zajednicu, dešavanja su koja su građanima severne Kosovske Mitrovice obeležila 2015. godinu. Poslednjeg dana u ovoj godini, ekipa KoSSeva izašla je na ulice Severne Mitrovice kako bi pitala naše mlade sugrađane danas šta je to što im je na privatnom planu obeležilo godinu na izmaku, a šta su, po njima, najupečatljiviji politički događaji u 2015. godini.

Opširnije...
«1 2 »